|
Czy kłastwo jest zawsze złe?
|
|
21-01-2010, 10:17
|
|||
|
|||
|
Czy kłastwo jest zawsze złe?
Jak myślicie?
Chodzi mi konkretnie o sytuację, gdy nie mówimy prawdy, żeby kogoś nie ranić np. wiemy, że mąż zdardza żonę, ale nie mówimy tego żonie, bo ją by to zabolało i oszukujemy ją, że nic się nie dzieje. Co jest lepsze?Kłamstwo czy zadanie rany? |
|||
|
21-01-2010, 15:02
|
|||
|
|||
|
RE: Czy kłastwo jest zawsze złe?
Prawda jest zawsze lepsza.
Prawda - można nią kogoś skrzywdzić, ale spójrz na to tak: Kłamstwo ma krótkie nogi - lepiej żeby żona dowiedziała się wcześniej od kogoś, czy lepiej, żeby odkryła to za parę lat sama? Czasem mówi się też o sytuacjach niczym z filmów akcji: ktoś jest poszukiwany przez mafię, chowa się u kolegi, do kolegi wpada mafia i pytają gdzie on jest. I po co tu mówić, że go nie ma? W takich sytuacjach nie ważna jest odpowiedź, bo dom i tak zostanie przeszukany. Najlepiej powiedzieć, że się nie powie - czyż wtedy nie ma kłamstwa, ani prawdy? Jeśli chcemy kogoś przez to kłamstwo uchronić, to czy może się udać? Nie sądzę... |
|||
|
21-01-2010, 15:10
|
|||
|
|||
|
Kłamstwo jest zawsze złe! Jeśli nie chcesz czegoś powiedzieć, to możesz zawsze powiedzieć, że nie powiesz, albo nic komuś do tego
|
|||
|
21-01-2010, 15:35
|
|||
|
|||
|
Nooo tak, ale przemilczana prawda to dla mnie też kłamstwo prawda?
Właśnie ja się łamię, bo Terel ma rację-potem wcale mniej boleć nie będzie, a nawet bardziej, więc teoretycznie ma prawo znać prawdę, ale z drugiej strony... No i dlatego Was się pytam co sądzicie? Jak Wy bylibyście taką żoną to chcielibyście się dowiedzieć takich rewelacji?że mąż zdradzał i zdradza, a ludzie, o których mówicie "przyjaciele" są tacy przed jakimi Richelieu ostrzegał. Czy raczej wolelibyście żyć w nieświadomości,myśląc, że mąż kocha a przyjaciele są prawdziwi. |
|||
|
21-01-2010, 15:45
|
|||
|
|||
|
No oczywiście wolałbym wiedzieć! Nie wiem, skąd masz w ogóle wątpliwości...
|
|||
|
21-01-2010, 16:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2010 16:09 przez Sewcio.)
|
|||
|
|||
|
To co, dziecku powiecie, że Mikołaja nie ma, żeby go nie okłamywać?
Poza tym w tytule zjadłeś literkę
"To miejsce czeka na twoją reklamę." |
|||
|
21-01-2010, 16:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2010 16:15 przez As602.)
|
|||
|
|||
Cytat:To co, dziecku powiecie, że Mikołaja nie ma, żeby go nie okłamywać? Wierz mi, że dzisiejsze dzieci szybko się domyślają kto tak naprawdę podkłada prezenty! No ale w sumie ja nie miałbym oporu, przed powiedzeniem, że św. Mikołaj nie żyje od ok. 1700 lat, ale żył
|
|||
|
21-01-2010, 20:05
|
|||
|
|||
|
Ja to wiedziałem że Mikołaja nie mam w wieku lat 3-4 ^^. I nie żałuję
Bo to kłamstwo. To jest przykład tego że jednak wolę prawdę ;p.PS: Św. Mikołaj zmarł w IV w.
|
|||
|
21-01-2010, 20:15
|
|||
|
|||
|
RE: Czy kłamstwo jest zawsze złe?
Tytuł naprawiony.
No mam wątpliwości i to poważne, bo tak jak pisałam, to ją zaboli i to bardzo. 2. Jaka jest gwarancja, że ten *** się w ogóle zmieni?o jeśli się nie zmieni to może jednak lepiej jak teraz? Nie wiem sama... Najbardziej to mi jej szkoda, że ma takich super przyjaciół, i ja autentycznie Bogu dziękuję, że na takich super ludzi jakoś w życiu nie trafiłam i mam nadzieję, że nie trafię. |
|||
|
21-01-2010, 20:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2010 20:36 przez As602.)
|
|||
|
|||
Cytat:No mam wątpliwości i to poważne, bo tak jak pisałam, to ją zaboli i to bardzo. Cytat:Prawda - można nią kogoś skrzywdzić, ale spójrz na to tak: Chyba nie czytasz dokładnie postów! Poza tym nikogo nie skrzywdzisz mówiąc o tym - to ktoś krzywdzi zdradzając w tym przypadku!I tak jak pisał kolega: Lepiej by się o tym dowiedziała, niż z tym żyła bez świadomości! --------------------------------------------------- Cytat:Najbardziej to mi jej szkoda, że ma takich super przyjaciół, i ja autentycznie Bogu dziękuję, że na takich super ludzi jakoś w życiu nie trafiłam i mam nadzieję, że nie trafię. To prawdziwa historia? |
|||
|
21-01-2010, 22:13
|
|||
|
|||
|
Tak, jak najprawdziwsza historia...
A ja mam dylemat, sama nie potrafię sobie z tym poradzić, to się Was zapytałam o zdanie. |
|||
|
22-01-2010, 00:57
|
|||
|
|||
|
Glupim jest ten co dal sie oklamac. Jemu wstyd byc powinno.
Klamca wykazal sie sprytem i inteligencja, skoro opowiedzial bajke wzieta za prawde. Za to nagrody daja rozne, akademie filmowe. Pisarzy sie za to honoruje. Pracownicy wywiadu dostaja za to medale. Klamstwo jest w cenie. Umiejetnosc oklamywania innych jest bardzo wazna i cenna. To podstawowa umiejetnosc interpersonalna. Wikingowie za klamstwo znali tylko jedna kare... czapa. ą, ę, ć, ź - nie mam takich na klawiaturze; zalecam podchodzenie do moich postow z luzem, duzym luzem; |
|||
|
22-01-2010, 08:48
|
|||
|
|||
|
No tak, ale...jesli nic nie powiem i będę dalej patrzyła na te farsę z boku (dalekiego, ale zawsze) to może lepiej?Może głupiemu jest lepiej życ w wyimaginowanym świecie bez dostępu do prawdy?
Nie wiem, naprawdę. Wy mówicie, że nie lepiej, a ja ciągle mam wątpliwości. Kto z nas lubi ranić innych-nikt przecież... |
|||
|
22-01-2010, 11:19
|
|||
|
|||
|
Po co chcesz sie wpier... w cudze sprawy?
Ktos sobie zrobil swoj maly, bezpieczny swiat i nie przyjmuje do wiadomosci z jakis tam powodow (niechec, neizdolnosc) rzeczywistosci. Byc moze tak mu to odpowiada. Nie niszcz cudzej bajki, staniesz sie wtedy uczestnikiem gry i bedziesz winna porazce, ktorejkolwiek ze stron, poki co-jest dobrze. Baby to zawsze maja glupi nawyk wtracania sie, zamiast machnac reka-"co mnie to obchodzi". ą, ę, ć, ź - nie mam takich na klawiaturze; zalecam podchodzenie do moich postow z luzem, duzym luzem; |
|||
|
22-01-2010, 13:36
|
|||
|
|||
vv3k70r napisał(a):Klamstwo jest w cenie. Umiejetnosc oklamywania innych jest bardzo wazna i cenna. To podstawowa umiejetnosc interpersonalna.Taaak... Kłamstwo jest w cenie... Ile kłamstw od samych polityków słuchać dziennie? Doliczcie do tego policję, urzędników, telewizję... krysia napisał(a):Wy mówicie, że nie lepiej, a ja ciągle mam wątpliwości. krysia napisał(a):A ja mam dylemat, sama nie potrafię sobie z tym poradzić, to się Was zapytałam o zdanie.Otrzymałaś dużo jednoznacznych odpowiedzi. Wydaje mi się, że jesteś zdecydowana, tylko zawracasz gitarę co my o tym myślimy, zamiast od razu powiedzieć swoje stanowisko i i tak nas zapytać. Jesteś zdecydowana, tylko szukasz jakiegoś potwierdzenia z wiarygodnego źródła... Owszem - nie bronię Ci się pytać, a my nie odmawiamy pomocy w żadnym temacie (prawie żadnym), ale też nie bądź taka niezdecydowana. Weź usiądź, albo już w nocy kiedy nie możesz zasnąć przemyśl całą sprawę, z różnych stron, na różne sposoby w różnych sytuacjach i obejmij stanowisko sama, a nie czekaj aż zdecydujemy za Ciebie na forum. Jeśli ludzie będą mieli takie postawy i takie podejście, to państwo nie będzie miało żadnych problemów z robieniem swoich brudnych interesów, bo będzie nam wmawiać swoje prawdy. |
|||
|
22-01-2010, 13:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2010 13:58 przez As602.)
|
|||
|
|||
|
Przecież to nie jest Twoja wina, że ktoś źle robi! Jakby ktoś się włamywał do banku to też byś miała dylematy, czy dzwonić na policję? Myślisz, że z tego powodu pracownicy banku by się na Ciebie obrazili?
|
|||
|
22-01-2010, 13:59
|
|||
|
|||
(22-01-2010 13:36)TeReL00 napisał(a): Jeśli ludzie będą mieli takie postawy i takie podejście, to państwo nie będzie miało żadnych problemów z robieniem swoich brudnych interesów, bo będzie nam wmawiać swoje prawdy. Niby JAKIE postawy? Że mam wątpliwości? Jakbym była zdecydowana i wiedziała co zrobić, to bym sie Was nie pytała chyba nie?bo po co???No i widzisz, że jednak nie wszyscy jesteście zgodni co do tego, czy kobita ma prawo wiedzieć czy nie, wiec się nie dziwcie, że i ja sama nie wiem... BO NIE WIEM! Nie wiem czy wolałabym żyć w nieświadomości myśląc, że wszystko jest super, czy wolałabym znać prawdę-jaka by ona nie była. Nie wiem, bo nigdy nie miałam takiej sytuacji, więc nie potrafię sobie siebie wyobrazić w jej skórze. Co w tym dziwnego???
|
|||
|
22-01-2010, 14:48
|
|||
|
|||
Cytat:Baby to zawsze maja glupi nawyk wtracania sie, zamiast machnac reka-"co mnie to obchodzi". Nie tylko baby. Ja jestem mężczyzną i jakoś też nie potrafię przejść obok. Kłamstwo jest zawsze gorsze od prawdy. Choćby nie wiadomo jak bolesnej. Takiego jestem zdania.
|
|||
|
22-01-2010, 17:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2010 17:22 przez Szpon.)
|
|||
|
|||
|
W prawdziwym świecie bardzo mało kto wybrałby Matrixa. Większość woli żyć w bezpieczeństwie, nawet upozorowanym. Dlatego osąd w tej sprawie jest trudny. Jeszcze trudniejszy jest, przynajmniej dla nas, ze względu na to, że nie znamy dobrze sytuacji.
Większość twierdzi tu, że od razu by powiedziało. A w większości wypadków mieliby gigantyczne wątpliwości. To nie jest takie łatwe. Mi na chwilę obecną wydaje się, że lepiej powiedzieć o tym. Lepiej, by ta osoba, o której pisze(sz,) krysia, znalazła sobie nowego partnera moim zdaniem. Jak to wyjdzie po latach (a może nawet po ślubie) to sytuacja najpewniej będzie o wiele gorsza. I pewnie bardzo znaczna większość osób z tego forum twierdzi, że wybrałoby Matrixa (oczywiście przyjmując, że mieliby jako-tako dostatnie życie, czyli takie, jak przeciętny pan Kowalski). A ja co do tego mam wątpliwości. A jeśliby już wybrali, to na pewno później, przynajmniej przez jakiś tam okres, żałowaliby bardzo swojej decyzji (tak jak to jest w przypadku Roberta Saviano, który - co zaowocowało próbami zabicia go - napisał książkę o włoskiej mafii, "Gomorrę". Zacytuję tu posłowie z tej książki: "[...]na pytanie dziennikarki[...], czy żałował kiedyś, że napisał Gomorrę, [..] odpowiedział: Tak, czasem tego żałuję. Publicznie powtarzam wszędzie, że gdybym mógł się cofnąć w przeszłość, zrobiłbym to samo, ale nie jest co cała prawda. Tak mówi Roberto-pisarz. Ale kiedy zostaję sam, wcale nie jestem tego taki pewny") . Ja sam nie wiem, czy wybrałbym Matrixa, chociaż teraz oczywiście zdaje mi się, że tak bym zrobił. http://www.youtube.com/watch?v=8UopNNs9Vtg http://www.youtube.com/watch?v=Dh7tCkPCZls http://www.youtube.com/user/odDymarkow http://www.youtube.com/user/Ognisty89 http://www.erepublik.com/en/referrer/Szpoon - osiągniecie 6. lvl i dostanę golda .[*] dla Anonima. |
|||
|
22-01-2010, 19:43
|
|||
|
|||
|
Szpon pięknie to napisałeś dziękuję
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

![[Obrazek: 2eygt50.jpg]](http://i38.tinypic.com/2eygt50.jpg)

No ale w sumie ja nie miałbym oporu, przed powiedzeniem, że św. Mikołaj nie żyje od ok. 1700 lat, ale żył
![[Obrazek: userbar8.png]](http://www.fototube.pl/pictures/userbar8.png)