Jak pogadasz, zasuwaj na stronę matkę
http://www.martinlechowicz.com

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy szkoła może karać za "dziwne" poglądy.
21-08-2010, 16:30
Czy szkoła może karać za "dziwne" poglądy.
Witajcie. Niedługo znów będzie trzeba wybrać się do szkoły, toteż mam takie pytanie... Właśnie ukończyłem gimnazjum. W ostatniej jego klasie, na lekcjach WOSu zaczyna się omawiać demokrację oraz "podstawy podstaw" ekonomii. Na pewnej lekcji, rozmawialiśmy o przymusowym płaceniu na ubezpieczenie. Nauczycielka zachwycała się, że jakie to jest piękne, że dzięki temu wszyscy jesteśmy zdrowi, możemy za darmo się leczyć i, że w skrócie jest to cud demokracji! Po omówieniu tego cudu, oddała nam głos. Jako, że wiedziałem, że na tej lekcji będziemy omawiać ten temat, dzień wcześniej spisałem sobie na karteczkę parę cyferek. Cyferki te ośmieszały sens istnienia ZUSu (rachunki ile wpłacimy, ile dostaniemy, ile moglibyśmy dostać). Nie zdążyłem nawet skończyć mówić, gdy zostałem uciszony oraz obdarzony uwagą, która brzmiała jakoś tak: "Uczeń odzywa się niestosownie w czasie lekcji oraz mąci kolegom i koleżankom z klasy w głowach". Pytanie: czy i ew. do kogo zgłosić się w takiej sytuacji?
Ponadto za karę miałem napisać rozprawkę na temat: "Dlaczego demokracja jest najlepszym ustrojem jaki kiedykolwiek powstał?". Jako, że nie zgadzałem się z tą hipotezą, napisałem rozprawkę negującą to stwierdzenie. Zostałem ukarany jedynką i kolejną pracą. Ponadto nauczyciel pomimo tego, iż prócz tej jedynki miałem same piątki, wstawił mi na koniec trójkę, uzasadnił to tak: "Oceniam całokształt".
Przecież to jawne cenzurowanie, gdyby jeszcze kiedyś spotkała mnie taka sytuacja, mogę cokolwiek zrobić? Od razu odpowiem, iż do dyrektora nie ma co iść. Niestety w mej szkole (SAMORZĄDOWE liceum) jest nim zwykły wfista, którego odpowiedzi kończą się i zaczynają na głośnym: "EEE?..."
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
21-08-2010, 16:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2010 16:56 przez pomruff.)
RE: Czy szkoła może karać za "dziwne" poglądy.
Skargę można zgłosić do kuratorium oświaty. Nawet mailem. W necie możesz znaleźć dane dla Twojego kuratorium. Możesz też zgłosić skargę, nawet jeśli skończyłeś szkołę (chodzi o sytuację z gimnazjum).
BTW: Jeśli byłeś pewny swojej racji, to dlaczego nie zdawałeś egzaminu komisyjnego? Wtedy nauczycielowi dostałoby się po dupie.

"Przelecieć się nago po Placu Czerwonym
Pokazać gołą dupę Stanom Zjednoczonym
Wznosić się wysoko na magicznych spadochronach
Uważnie patrząc z góry kto kogo pokona" - Grabaż
21-08-2010, 17:20
(21-08-2010 16:53)pomruff napisał(a):  BTW: Jeśli byłeś pewny swojej racji, to dlaczego nie zdawałeś egzaminu komisyjnego? Wtedy nauczycielowi dostałoby się po dupie.

Bo zapewne nie napisałbym egzaminu komisyjnego na pięć (prawdopodobne, że i na cztery, czyli 75% bym go nie napisał). Spowodowane jest to tym, że o ile na sprawdzian nauczyć się tych dziesięciu stron jest stosunkowo proste, to o tyle nauczenie się stu stron na egzamin takie nie jest.
21-08-2010, 18:26
Powinienes isc z tym do rzecznika praw obywatelskich.
A sprawe zlozyc do sadu o naruszenie wolnosci pogladow.
Kuratorium olej. Kuratorium NIE ZAJMUJE SIE PRZESTEPCZOSCIA. A jedynie sprawami edukacyjnymi.
Naruszanie wolnosci konstytucyjnych oraz praw czlowieka jest przestepstwem.

Dokonano na Tobie szykan za prezentowanie pogladow.
Panstwa, ktore podpisaly konwencje moga jedynie ograniczac forme prezentacji (aby nie naruszala przyjetych norm spolecznych) ale nie sama tresc pogladow.

Tyle ze... mi sie ten caly socjalizm bardzo podoba i popieram go z calych sil, choc sie z nim nie zgadzam Smile

ą, ę, ć, ź - nie mam takich na klawiaturze;
zalecam podchodzenie do moich postow z luzem, duzym luzem;
21-08-2010, 19:03
Sorry ale ja nigdy sobie nie dawałem uciąć zdania na lekcji... Oczywiście u mnie w szkole takich akcji mi nie robiono tylko próbowano mi wmówić swoje racje ale ja i tak wiedziałem swoje.W liceum wątpię że tak będziesz mieć (zdarzają się takie wyjątkowe licea z nauczycielami SS-manami ale raczej nie często) . A nawet jeśli to w liceum nie daj się przegadać... A kłóć się z nauczycielami (i tak cie nie wywalą - uwierz). Ale jeżeli chcesz załatwić ta sprawę z gimnazjum to zgadzam się z wektorem.. Choć mi osobiście nawet nie chciało by się z tym bawić.
21-08-2010, 19:05
CiągBolunga, rodzice. Mam nadzieję, że to Ci wszystko wyjaśnia. Rodzice myślący, że gdy na świadectwie brak będzie czerwonego paska, to w przyszłości będę zamiatał ulice.
21-08-2010, 19:08
(21-08-2010 19:05)WytresowanyPrzezSzkole napisał(a):  CiągBolunga, rodzice. Mam nadzieję, że to Ci wszystko wyjaśnia. Rodzice myślący, że gdy na świadectwie brak będzie czerwonego paska, to w przyszłości będę zamiatał ulice.

To znajdź im przykłady osób które nawet szkoły nie skończyły i zaszły daleko...Może podziała... A co do rodziców to doskonale rozumiem Big Grin
21-08-2010, 19:10
Podawałem im miliony przykładów odnośnie tego, że papier pracy nie daję, tylko to jest tak, jak z mówieniem do słupa. Najczęściej kończy się na tym, że "ja studiów nie mam i patrz jak mi ciężko w życiu".
21-08-2010, 19:11
WytresowanyPrzezSzkole napisał(a):"Uczeń odzywa się niestosownie w czasie lekcji oraz mąci kolegom i koleżankom z klasy w głowach". Pytanie: czy i ew. do kogo zgłosić się w takiej sytuacji?
Ja bym poszedł do pedagoga i powiedział, że "Czuję się pokrzywdzony i poniewierany przez nauczycieli przez moje poglądy polityczne, a także odbijają to na moich ocenach."
Walisz taki tekst z żalem, to pedagog MUSI się tym zająć, bo to jego praca Big Grin

[Obrazek: 2eygt50.jpg]

Majeranek jest fajna!
21-08-2010, 22:31
Glupich macie tych rodzicow.
Da sie to reklamowac? Wymienic? Odzyskac kase?

22-08-2010, 12:39
Wektor napisał(a):Glupich macie tych rodzicow.
Da sie to reklamowac? Wymienic? Odzyskac kase?
Na pewno byłbym najszczęśliwszym dzieckiem na świecie, gdybym miał Ciebie za ojca Tongue.
Wolałbym jako wujka, ale już kij z tym.
Mógłbyś rozwinąć tą myśl? Dlaczego niby mamy głupich rodziców?

[Obrazek: 2eygt50.jpg]

Majeranek jest fajna!
22-08-2010, 14:33
Dlatego:
"Rodzice myślący, że gdy na świadectwie brak będzie czerwonego paska, to w przyszłości będę zamiatał ulice. "

22-08-2010, 14:44
Działaj!
WytresowanyPrzezSzkole,
zgłoś się do Martina albo Marcina Kosińskiego, że masz taki problem. Na pewno będą chcieli o tym zrobić audycję. Prawdopodobnie i ja napiszę o tym kilka słów... Umówimy się na prywatną rozmowę, co?

Może dzięki Tobie powstanie jakaś strona na kształt http://www.zwolnijpolicjanta.pl, tylko że opisująca przypadki nadużyć ze strony nauczycieli i zrzeszająca pokrzywdzonych. Może Twoja inicjatywa przyczyni się do jakiegoś ogólnopolskiego ruchu! Nie możesz być bierny. Nikt nie może! Tylko w społeczeństwie aktywnym rozwija się wolność.

Nauczycielom na państwowych posadkach się w dupach poprzewracało. Są porządne przypadki, ale duża część to hołota, którą powinno się trzymać krótko. Twój przypadek powinien znaleźć się w sądzie. Po pierwsze: złamano Konstytucję, po drugie: nauczyciel niesprawiedliwie Cię ocenił.

Powinno się też zrobić czarny PR szkole zatrudniającej tego nauczyciela i samemu nauczycielowi także.

Kiedy przytoczyłeś temat karnej pracy z WOS-u, przypomniała mi się ruska matura: "Czy Lenin powinien być autorytetem dla młodych ludzi? I dlaczego tak?".

Pozdrawiam.

http://wolnosc-i-bogactwo.blogspot.com/
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
22-08-2010, 15:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2010 15:11 przez WytresowanyPrzezSzkole.)
Na rozmowę? Chętnie, o ile moje imię i nazwisko będę mógł pozostawić dla siebie.
Dlaczego? Bowiem nauczycielom już całkowicie odpieprzyło na punkcie ich osoby. Poskutkowało to m.in. moim nagannym zachowaniem, zakazem jedzenia na wycieczki, karnymi sprawdzianami (to bym jeszcze zmógł, ale że ktoś daję mi pod nos kartkę z ponad dziesięcioma zadaniami na ostatnie dziesięć minut lekcji?!), odpytywaniem na każdej lekcji. Moim zdaniem byłem szykanowany... Wszystko przez to, że wymagałem od nauczycieli przestrzegania regulaminu szkoły.
22-08-2010, 15:26
Rozmowa
WytresowanyPrzezSzkole,
podaj mi swoje GG (lub, jeśli nie masz, adres e-mail). Najlepiej prywatną wiadomością.

http://wolnosc-i-bogactwo.blogspot.com/
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
22-08-2010, 19:53
W takiej sytuacji pozostaje tylko zebrac keiszonkowe i zadzwonic po Iwana.
Rozwiazuje klopoty w szkole lepiej od korepetycji Smile

22-08-2010, 23:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2010 23:00 przez Skała.)
W poznaniu Iwan AK47 i wiadro amunicji kosztuje jedyne 10000zł polecam Smile , dla V. 3 dni pracy.

Moje posty sa zawsze ironiczne i nigdy nie maja na celu nikogo urazic, chyba, że maja taki cel i nie sa ironiczne.

Coś nie poszło zgodnie z planem?

Drogi czytelniku !

Prawdopodobnie jesteś debilem.
23-08-2010, 01:27
(22-08-2010 15:02)WytresowanyPrzezSzkole napisał(a):  Na rozmowę? Chętnie, o ile moje imię i nazwisko będę mógł pozostawić dla siebie.
Dlaczego? Bowiem nauczycielom już całkowicie odpieprzyło na punkcie ich osoby. Poskutkowało to m.in. moim nagannym zachowaniem, zakazem jedzenia na wycieczki, karnymi sprawdzianami (to bym jeszcze zmógł, ale że ktoś daję mi pod nos kartkę z ponad dziesięcioma zadaniami na ostatnie dziesięć minut lekcji?!), odpytywaniem na każdej lekcji. Moim zdaniem byłem szykanowany... Wszystko przez to, że wymagałem od nauczycieli przestrzegania regulaminu szkoły.

Ło matko bosko częstochowsko na USB !

rozumiem to że cie nauczyciel uciszył bo są różne ludzie
ale tamto to już przesada ja bym sie delikatnie mówiąc wkurw...
bardzo bym zapałał agresją i bym im żyć nie dał powiedziałbym ze nie bede tego pisał bo nie ma podstaw a do tego z odpytywaniem to nie poradzisz ale sprawdzianik tylko dla ciebie pod koniec lekcji to bym powiedział ze mam to w dupie
a poza tym u nas w technikum babka od wosu też jest walnięta na tym punkcie nie kłócę się z nią chociaż mam inne zdanie bo wole przespać tą lekcje niż sie użerać potem niech se babka pogada w końcu za to jej płacą

Partia Imperialna
[Obrazek: logoimp.png]
23-08-2010, 08:59
Szkoda, że ci Pani nauczycielka nie kazała napisać wypracowania na temat "Kto jest moim autorytetem i dlaczego akurat Lenin?"

Projektowanie Ogrodów Kraków
23-08-2010, 10:42
Nie no, dwa tygodnie musialbym na aniola pracowac.
Ale Iwan nie potrzebuje roze. On tylko pojdzie pollobowac za uczniem Smile

inz BE:
A ja bym wlasnie napisal na taki temat i wyjasnil ze sie pomylilem Smile
Tyle ze napisalbym jaka demokracja i unia jewropejska jest fajna i jak ja kocham.
A na koncu bym napisal ze to na temat "Czy Trockizm jest wypas i dlaczego TAK?" Big Grin

Odpowiedz 

Skocz do:

KontaktNieprofesjonaliściWróć do góryWróć do forówWersja bez grafikiRSS